De legendariske Nottingham Forest vs Ipswich Town matchene er tilbake

Matchene mellom Forest og Ipswich opp gjennom årene består av mange klassikere, deriblant Forest sin 4-3 seier fra 2002/03-sesongen der Marlon Harewood scoret to av målene. Her feirer Harewood et av mange ligamål for Forest. Foto: Warren Little/Getty Images

Forest er klar for sin tredje sesong på rad i Premier League etter å ha berget plassen mot slutten av 23/24-sesongen. Ipswich Town er på sin side tilbake på øverste nivå i det engelske ligasystemet for første gang siden 2002 etter opprykk to sesonger på rad. Dermed vil både Nottingham Forest og Ipswich Town spille i Premier League i 2024/25-sesongen og det blir gjensyn med de klassiske oppgjørene mellom de to klubbene. At disse kampene har blitt så spesielle skyldes ikke at lagene tilhører samme geografiske region i England (da Forest holder til i Midlands mens Ipswich tilhører den østlige East-Anglia regionen) og det er heller ingen sterk rivalisering mellom klubbene.

For mange er Forest – Ipswich matchene noe eget fordi begge lag hadde sin storhetstid i samme periode på slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet. Begge klubber hadde også på den tiden managere med stor M i form av Brian Clough i Nottingham Forest og Bobby Robson i Ipswich Town. Clough var manager i Nottingham Forest i hele 18 år fra 1975-1993 hvor klubben vant den store andelen trofeene de har fått gjennom historien. Ligamesterskap i 1977-78 og så Europacupen for serievinnere de to neste sesongene og fire ligacuptrofeer i 78, 79, 89 og 90. I tillegg vant Forest under ledelse av Clough FA Charity Shield i 1978 og UEFA Super Cup i 1979. Ipswich Town hadde også sin beste periode under ledelse av Bobby Robson (1969-1982) med FA Cup tittel i 1978, seier i UEFA cupen i 1980-81 og to 2. plasser i den gamle 1. divisjonen i 1980-81 og 1981-82. Det Robson oppnådde som manager i Ipswich Town var en sterk medvirkende årsak til at han fikk jobben som Englands landslagssjef sommeren 1982. Den gjeveste tittelen tok nok likevel Ipswich før Bobby Robson sin tid i klubben da de ble ligamestere i 1961-62. Mange som fulgte Tippekampen på NRK på 70- og 80-tallet husker at Nottingham Forest og Ipswich Town var en gjenganger i lørdagskampene som ble vist på kanalen.

Når det kommer til de innbyrdes matchene mellom Nottingham Forest og Ipswich Town var det mange som husker kampene som minneverdige, både under tiden med Clough og Robson i managerstolene og i de senere årene. Det snakkes om kamper som var målrike, hvor spillere stod frem og avgjorde på egenhånd og om kamper som var en milepæl i sesongen den ble spilt.

Sist gang Forest og Ipswich møttes i en ligakamp var i 2018/19-sesongen, hvor Forest vant 2-0 hjemme på City Ground, mens det endte 1-1 på Portman Road. Tilsammen har Forest og Ipswich møttes 80 ganger i en ligakamp (cupkamper ikke inkludert), hvor Forest har vunnet 39 ganger, Ipswich 22 ganger, mens 19 matcher har endt uavgjort.

Her følger 5 kamper mot Ipswich Town som ble matcher som virkelig er verdt å huske for Forest:

4. oktober 1977:

Nottingham Forest – Ipswich Town 4-0

Nottingham Forest hadde startet 1977/78-sesongen med 6 seiere, en uavgjort og et tap da de møtte Ipswich Town i 9. serierunde. Forest fortsatte den gode trenden og vant hele 4-0 mot Ipswich da angrepsspilleren Peter Withe scoret alle fire målene for Forest. 1977/78 var sesongen hvor Forest skulle vinne sin hittil eneste ligatittel og Peter Withe ble med sine 19 mål delt toppscorer med Tony Woodcock denne sesongen. Withe som spilte i Forest fra 1976-78 vant både ligaen og ligacupen med Forest i 1978. Senere i karrieren vant han ligatittelen med Aston Villa 1980-81 og Europacupen for serievinnere med samme klubb i 81/82 etter å ha scoret vinnermålet i finalen mot Bayern Munchen.

25. april 1978:

Ipswich Town – Nottingham Forest 0-2

Matchen på Portman Road mot slutten av tittelsesongen 1977/78 ble spesiell for Forest da det var den første kampen etter at ligamesterskapet var sikret. Et selvmål fra Paul Mariner og et mål av Frank Clark ga Forest en tomålsseier. Frank Clark spilte i Forest fra 1975 -1979 og var med på å vinne trofeene som Forest vant i denne perioden. Clark’s siste offisielle match som profesjonell fotballspiller var Forest sin Europacup finale seier mot Malmø FF i 1979, hvor Clark spilte hele kampen i 1-0 seieren. Clark skulle senere bli manager i Nottingham Forest i perioden fra 1993-1996, og hadde også en managerperiode i Leyton Orient (1983-1991) og Manchester City (1996-1998).

15. mai 1982:

Ipswich Town – Nottingham Forest 1-3

Forest avsluttet en 1981/82-sesong midt på treet med en sterk 3-1 seier borte mot Ipswich Town etter et legendarisk hattrick av Peter Davenport. Etter 0-0 ved pause skulle tre scoringer fra Forest-spissen på 21 minutter i 2. omgang gi en sterk borteseier mot et Ipswich som kjempet om ligagullet. Alan Brazil scoret et reduseringsmål for vertene fra East-Anglia mellom Davenport’s 2. og 3. mål, men Forest holdt unna og vant sesongens siste seriekamp.

10. desember 1994:

Nottingham Forest – Ipswich Town 4-1

1994/95 sesongen ble en stor opptur for Nottingham Forest med en 3. plass etter opprykket den foregående sesongen. Forest startet 94/95 strålende med 8 seiere og 3 uavgjorte på de 11 første matchene før det ikke ble en eneste seier på de neste 6 kampene (deriblant 4 tap). Det ble stilt spørsmål om Forest var i ferd med å miste det, men så kom en gledelig opptur da Forest tok i mot Ipswich Town på City Ground to uker før jul i 1994. Forest vant hele 4-1 etter fire mål i løpet av 38 minutter fra fire forskjellige målscorere. Scot Gemmill, Stan Collymore, Alf-Inge Haaland og Stuart Pearce scoret målene for Forest som ledet med fire mål etter 42 minutter. Ipswich reduserte rett før pause med danske Claus Thomsen, men Forest vant likevel med klar margin. Forest fulgte opp med kun et tap på de neste fem matchene og når sesongen var over var det kun Blackburn Rovers og Manchester United som var å finne foran Forest på tabellen.

5. april 2003:

Ipswich Town – Nottingham Forest 3-4

En ellevill match fra daværende 1. divisjon (The Championship fra 2004) hvor Forest vant 4-3 på Portman Road i en kamp som snudde flere ganger. Det startet ikke lovende for Forest med to Ipswich-scoringer fra Tommy Miller før 25 minutter var spilt. Forest kom sterkt tilbake med hele 3 scoringer på 6 minutter mellom det 27. og 33. spilleminutt, som følge av mål fra John Thompson, Marlon Harewood og et selvmål av Richard Naylor. 0-2 var dermed snudd til en 3-2 ledelse til Forest. Da klokka rundet timen utlignet Marcus Bent til 3-3 for Ipswich før Forest satte inn det avgjørende vinnermålet ved Marlon Harewood kvarteret før slutt. Tomålsscorer Harewood scoret denne sesongen 20 ligamål for Forest og sammen med David Johnson (27 mål) var de nøkkelspillere da Forest spilte seg frem til en play-off plass i 2002/03-sesongen. Forest sin 4-3 seier over Ipswich var forøvrig Tippekamp fra England på NRK, som en følge av at tv-kanalen i noen sesonger fra høsten 1999 igjen startet å vise tippekamper fra England lørdager kl. 16 (denne gangen fra nest øverste divisjon).

Legg igjen en kommentar