Forest Labyrinten 2024

Forest Labyrinten begynner nå å bli en tradisjon. For tredje året på rad arrangerer supporterklubben denne konkurransen som en blanding av Viggos Valle Påskelabyrinten og Fotballabyrinten som finnes på facebook. Fra skjærtorsdag til 2. påskedag ble det gitt ut en tekstoppgave hver dag, til sammen fem oppgaver. Tekstoppgavene inneholder ledertråder som kan være en spiller, trener eller hendelse. Hver dag skal du frem til et sted som er da svaret på den dagens oppgave. Det handler naturligvis om fotball der den røde tråden er Nottingham Forest. I år var målet en tidligere Forest spiller.

Det var 56 som sendte inn minst et svar. Og hele 15 som hadde rett på alle fem oppgavene. De er:

Dag Yngve Øverli
Andreas Ristesund
Helge Guthormsen
Roy Bergestuen
Sunil Shelly
Helge Evenstad
Frode Skogli
Marius Haugland
Odd Løvset
Gaute Skauge Bjørkhaug
Joakim Andreassen
Frode Waldemar
Kjetil Hågenvik
Arne Amundsen
Hans Kristian Fredhall
Vinneren av hovedpremien er blitt trukket ut som får en spesiell Forest drakt. Drakten er en tredjedrakt fra 1992-93 sesongen som ble kun brukt en gang, en treningskamp mot Lincoln sommeren 1992


Video av trekningen ser du på facebooksiden vår :

Under vises hver oppgave, sammen med det svaret som vi var ute etter og noen kommentarer om hver oppgave.

Dag 1:

Starten av årets Forest Labyrint skjer på Gardermoen flyplass i Norge. Med fullt pågangsmot gleder du deg til å delta i årets Forest Labyrint. Det knyttes store forventninger om hvilke tidligere Forest spillere du kommer til å møte og hvilke steder Forest Labyrinten skal sende deg. Der du står i folkemengden på Gardermoen, og antar at du skal til Nottingham for å starte labyrinten, skimter du flere kjente fjes, både norske og internasjonale fotballprofiler. Du ser blant annet Kjetil Rekdal, Claudio Ranieri og Jesse Lingard. Du ser også Einar Jan Aas, den tidligere norske Forest spilleren, som faktisk kommer bort til deg. Det er ikke bare lykkeønsker han kommer med. Han forteller at i år vil Nottingham være siste stopp i labyrinten. Forest Labyrinten kommer nemlig til å sende deg fire steder før du skal ende opp i Nottingham ved siste oppgave. Det betyr at den endelige destinasjonen for Forest Labyrinten er kjent, og at det endelige svaret er en person du skal møte inne på loungen 1865 Club på City Ground. Hvem denne personen vil det også komme små hint om i løpet av alle oppgavene. «Det gjelder å følge nøye med», sier han før han gir deg en konvolutt og trekker seg unna. Foran på konvolutten står det skrevet «I denne konvolutten er det tre ark som gir deg hint om en spiller. Første steg i labyrinten er fødebyen til denne spilleren». På det første er det seks norske flagg rundt en Forest-logo. På det andre finner du et bilde av spilleren Diego Maradona, på det tredje står det kun tallet 7.

Svar: Ålesund

Første oppgave legger allerede her føringer for siste oppgave, der det kan komme hint gjennom alle oppgavene. Her skulle vi altså til Ålesund, fødebyen til den kanskje minst kjente av de norske som har vært i Forest, nemlig Kjetil Osvold. Hintene i oppgavene handler om at det har vært 6 norske spillere i Forest. Noen husker kanskje at Osvold er også kjent for at han slo en tunnel på selveste Maradona i en treningskamp i 1986. Osvold fikk kun 7 kamper i Forest og hadde også en kort utleieperiode i Leicester på fire kamper. Jeg hadde også lagt til Kjetil Rekdal tidligere i teksten som også kunne være et hint om Ålesund. Han er den mest suksessrike treneren i Ålesund. Det at Osvold har vært på lån til Leicester, er også noe en annen spiller i teksten har vært, nemlig Jesse Lingard. Dette er også hint til senere.

Dag 2:

Turistene svirrer rundt deg i gatene i denne byen du har ankommet, omgitt av fjorder og fjell. I det du går rundt i gatene, legger du merke til en plakat med noen kjente figurer fra barndommen. Plakaten viser en teaterforestilling som handler om Jungelboken der du kjenner igjen figurene Mowgli og Baloo. Du kommer deg etterhvert til byens fotballstadion, der du på utsiden av stadion ser en statue av en fotballspiller. Det står ikke navnet på spilleren, men du drar likevel kjensel på den strake vristen. I det du skal til å ta et bilde av statuen er det en forbipasserende som forteller at det er synd at statuen ikke har fått navnet på hans som spilleren skal symbolisere. «Han har tross alt spilt flest landskamper for Norge». Du går videre rundt stadion og ser en eldre kar vinke til deg. Han presenterer seg som Bobby Gould og sier at han faktisk var trener i klubben her en gang i tiden. Han vil at du skal bli med inn i stadionbygget, der han tar deg med på et rom med mange bilder på veggen. Du ser at bildene er av Forest spillere. Bobby forklarer at disse bildene er av flere av korrespondentene du har truffet i løpet av Forest Labyrinten tidligere. Du ser at det er bilde av Henri Lansbury, Eugen Bopp, David Johnson, Rafik Djabbour, Ståle Stensaas, Paul McGregor, Lars Bohinen, Nathan Tyson, Danny Fox og Lewis Grabban. Bobby forklarer at «Spilleren som skal føre deg til din neste destinasjon, har også kamper for Forest, men ingen de på bildene har spilt med ham. Han har også landskamper for sitt land, et land som faktisk har vunnet VM. I begynnelsen av sin karriere vant laget hans Klubb VM, selv om han ble sittende på benken hele finalen». Bobby ber deg om å reise til byen til den første europeiske klubben han spilte for. 

Svar: Porto

I denne oppgaven fikk du også flere hint og kanskje også bekreftelse på svaret i forrige oppgave. Statuen av fotballspilleren er John Arne Riise som er fra Ålesund. Og googler du Booby Gould har han faktisk også vært trener i Ålesund. Bildene av de ulike Forest spillerne er tidligere korrespondenter i Forest Labyrinten og dekker mange perioder i Forest. Her måtte du lete for å finne en spiller som ikke har spilt med dem. Spilleren vi skulle frem til var Felipe, som var i klubben Porto som første europeiske stoppested. Hintet med jungelboken og Baloo er også noe jeg kommer tilbake til.

Dag 3

Også i labyrintens andre stoppested møter du på turister. Mens du vandrer rundt i denne storbyen, ser du at det skal være en musikkfestival. Du leser på headlineren at det er flere kjente artister. Du ser et par engelske band som du kjenner igjen, blant annet Oasis og The Stranglers. Du reagerer først ved at Oasis skal spille ettersom du vet at de er oppløst ved at brødrene Gallagher ikke klarte å samarbeide, men ser så at det er et coverband. Du setter du deg ned på en gatecafé for en matbit, i det som ser ut som en familiebedrift. Selv om det spilles avslappende reggaemusikk over høyttalerne på caféen, hører du høylytt krangling fra kjøkkenet, mens servitøren, en ung jente sukker oppgitt og beklager overfor deg at brødrene hennes blir aldri enige om noe. Det roer seg heldigvis ned og når du er ferdig med et seigt kjøttstykke som kunne like gjerne vært en skosåle, kommer to karer som ligner på hverandre bort til bordet ditt. Du kjenner igjen Michael Dawson, som startet og avsluttet karrieren i Forest. Han andre introduserer seg som Andy Dawson. Begge har på seg drakter fra en av sine tidligere klubber. Michael har på seg en Tottenhamdrakt fra 2009-10 sesongen, og Andy en Hulldrakt fra 2011-12 sesongen. Andy forteller at han er den eldre broren til Michael og at de har et godt forhold, til motsetning til noen andre brødre, som skal lede deg til din neste destinasjon. Michael forteller videre at disse brødrene ikke er så kjente for sine fotballferdigheter, men har likevel preget fotballen på sin måte. Disse brødrene startet et samarbeid sammen, men utviklet seg som bitre rivaler. Byen som disse brødrene kommer fra, som også er din neste destinasjon, har begge store hovedseter som disse brødrene har startet. Byen er også kjent for en fotballballspiller som vokste opp i byen, og som regnes som en av sin generasjons beste spillere. Han var kaptein på laget som vant VM og han deltok også i hele fem VM sluttspill. 

SVAR: Herzogenaurach

I labyrintens tredje oppgave var det flere hint å samle sammen. Her var temaet brødre som ikke samarbeidet. Bandet Oasis var et godt eksempel på to brødre. Det andre eksempelet er brødrene Adolf og Rudi Dassler, som begge var gode skoprodusenter, men som utviklet seg til bitre rivaler der Adolf eller Adi som han ble kalt, startet opp Adidas basert på de første stavelsene i navnet sitt. Rudi startet opp startet opp selskapet Rudi som senere endret navn til Puma. Brødrene Dawson har ikke denne historien, men de har begge spilt i drakter med hvert sitt merke, der Tottenham hadde Pumadrakter i 2009-10 sesongen, mens Hull hadde Adidasdrakter i 2011-12 sesongen. Det ble også lagt til et hint om en spiller som er vokst opp i denne byen, nemlig Lothar Matheus. Han er derimot født i nabobyen, noe som lurte flere. Hintet om reggaemusikk er til den siste oppgaven.

Dag 4

Etter å ha overnattet på et lite vertshus i byen, er det på tide å vende snuten mot England. Av Englands mange flyplasser flyr du til Stansted, like nord for London. Stansted er en kaotisk og noen ganger helt psycho flyplass, der du etter den lange køen til passkontrollen får endelig hentet kofferten din. Du kommer deg etter hvert ut av flyplassen og ned til togstasjonen, der du blir stående å sjekke hvilke tog som går til Nottingham. I det du skal til å kjøpe togbilletten din i luka, kommer den tidligere Forest spilleren og manager Martin O´Neill bort til deg. Han trykker hånden din og gir deg dine lykkeønsker. Samtidig gir han deg beskjed om at neste steg i labyrinten er på veien til Nottingham, før han gir deg en konvolutt og forlater deg på perrongen. Mens du venter på toget, åpner du konvolutten som har et frimerke med en tidligere statsminister. I den finner du en masse matematiske formler, samt første side i en bok med tittelen «Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica». Du finner frem til riktig tog, der billetten din gir deg plass i en togkupe, men ikke for deg selv. I kupeen sitter det tre tidligere Forest spillere som du kjenner igjen. Det er Andy Reid, Matt Derbyshire og Luke Chambers. Andy Reid forteller deg at neste stopp i labyrinten er fødebyen til en tidligere spiller i Forest, som fikk sin debut i en kamp der alle disse tre spillerne spilte. Matt Derbyshire forteller at han startet på benken denne kampen sammen med denne spilleren, men byttet tidlig inn, for så å bli byttet ut igjen mot slutten av kampen, nettopp for å gi denne spilleren sin debut. 

Svar: Grantham

Dette var labyrintens togoppgave, som handlet om en reise mange andre har tatt, nemlig fra flyplassen Stansted som ligger nord for London, til Nottingham. Her møter du noen tidligere spillere i en togkupe som hinter om fødebyen til Patrick Bamford, som fikk kun to kamper i Forest drakta og er nok mer kjent som Leedsspiller. Det var også hint om frimerke av en tidligere statsminister som skulle være Margaret Thatcher som er født i Grantham, samt en boktittel på latin, som referer til Isaac Newton som vokste opp og gikk på skole i Grantham. Martin O´Neill har en historikk i Leicester som er et hint til siste oppgave.

Dag 5

Etter å ha ankommet med toget til Nottingham, tar du gåturen City Ground. Du går forbi restauranten Hooters, som lenge var den eneste Hooters restauranten i England, før Liverpool fikk en. Mens du går langs A60, ser du lyskasterne til Meadow Lane, hjemmebanen til Notts County. I det du går over Trent Bridge, ser du en skikkelse som tydeligvis venter på deg. Du kjenner han godt igjen. Selveste Stuart Pearce står på broen og vinker til deg. Han gratulerer å ha kommet så langt i labyrinten, men han påpeker at nå venter den siste store testen, altså hvem du skal møte inne på City Ground og som er det endelige målet for Forest Labyrinten. Du tenker deg om hvilke hint du kan ha fått med deg på de ulike oppgavene og kommer frem til at flere av hintene peker mot nettopp Stuart Pearce, Booby Gould var manageren som hentet han til Coventry, the Stranglers er favorittbandet og psycho-kallenavnet. Pearce tar følge med deg videre mens han gir deg de siste ledetrådene. «Det er en tidligere Forest spiller som venter deg inne på City Ground. Selv om han mulig er blitt mest kjent som spiller i en annen klubb, fikk han flest kamper i Forestdrakta. Han fikk også en del landskamper, selv om han ikke er født i det landet han spilte for». I det du ankommet City Ground møter du en svær, men hyggelig dørvakt i døra på 1865 club. Han sier han vil slippe deg inn hvis du gjetter riktig på hvem som venter på deg inne i loungen. Han sier også det er svært viktig å tenke på hvilke hint du har fått underveis i labyrinten. Ellers kan det være lett å gjette feil spiller. Han peker også en logo på uniformen sin der det står «No Room For Rasism».

Svar: Wes Morgan

Så var det altså Wes Morgan som var målet for årets Forest Labyrint. Spilleren som har over 350 kamper for Forest, men er hvertfall utenfor Nottingham, mest kjent som Leicesterspiller, der han storspilte som kaptein i sesongen der de vant ligagull. Her har jeg delt ut hint underveis gjennom alle oppgavene. Claudio Ranieri, som nevnes i første oppgave, har sagt at Morgan er som Baloo i jungelboken, en stor snill bjørn som ser til de andre. Denne bjørnen er også hintet til i bildet i oppgave 4, der med puben Fox and the bear. Det er flere Leicesterhint gjennom oppgavene, der kallenavnet deres er the foxes. Wes Morgan er altså født i Nottingham, men har landskamper for Jamaica. Det siste hintet om rasisme, handler om noe Morgan engasjerte seg i. Jeg prøvde meg også på en finte, der jeg la ut tydelige hint til Stuart Pearce, men han dukket opp i oppgave 5.

Vinneren av Forest Labyrinten 2024 er:

Supporterklubben gratulerer!

Legg igjen en kommentar