Drømmelaget

Forfatter Geir Jacobsen tok kontakt med supporterklubben og ønsket en omtale av den nyeste boka hans Drømmelaget. Ganske uvanlig henvendelse for en supporterklubb å være, men det skulle vise seg at to av spillerne omtalt i boka er to tidligere Nottingham Forest helter.

Geir Jacobsen debuterte i 2021 med romanen Lyst mørke, som vant litteraturprisen Årets Ulest. Den nyeste boka hans kommer ut nå i september, er en semifiktiv fotballbok som tar utgangspunkt i faktiske fotballspillere fra 80-tallet. I skjønnlitterær og nostalgisk innpakning presenteres en rekke store og viktige fotballøyeblikk fra 80-tallet, sett gjennom øynene til noen av tiårets største stjerner. Boka er en samling av totalt fjorten frittstående historier, om fjorten fotballstjerner fra 80-tallet.

Det er alltid spennende å lese om sine helter. I denne boken er Viv Anderson en av to Forest-spillere som blir trukket inn i drømmelaget. Den andre er Peter Shilton. Min start som Forest Fan var tilbake på slutten av 70-tallet, da jeg fikk mitt første fotballkort som var nettopp Viv Anderson. Etter det har vi holdt sammen i tykt og tynt. Anderson og Shilton fortjener plass i denne boken sammen med andre store fotballnavn. Eneste som en kan utsette på boken er at forfatteren blander fakta og fiksjon, noe som svekker boken for meg.
Odd Løvset

Dette er en bok som definitiv er skrevet for oss, det vil si, vi som vokste opp med engelsk fotball på skjeva. Vi som vokste opp med å lese Shoot og Match, vi som samlet på fotballkort og vi som hadde tippekampen på lørdagen som ukas høydepunkt.
Når jeg leste prologen skal jeg innrømme at jeg raskt var tilbake i min egen barne -og ungdomstid. Det satte minnene i sving og jeg begynte umiddelbart å tenke på hvordan mitt eget drømmelag ville sett ut. Jeg husker jo selv at jeg gjorde denne øvelsen rett som det var, enten det handlet om å slå i hjel litt tid eller om å fylle ut et lag i kameratenes skoledagbok, så sånn sett treffer jo konseptet målgruppen midt i blinken skulle jeg tro. Laget som blir presentert her er også et riktig så fint og variert lag, et bredt spekter av spillere som hver for seg har noen spennende historier å vise til, og ikke mindre enn to Forest-spilleren blant de 11 startende!
Selve presentasjonene av spillerne klarer imidlertid ikke helt å leve opp til forventningene for min del. Det skyldes imidlertid ikke nødvendigvis at forfatteren mislykkes med sitt prosjekt, men at prosjektet ikke treffer helt. Som tittelen indikerer er nemlig ikke historiene om de som utgjør dette fantastiske laget utelukkende basert på fakta, her er det også i spedd en god del vidunderlige løgner som forfatteren sier. Historiene som fortelles om spillerne tar utgangspunkt i en historisk kamp, som for eksempel kvartfinalen mellom England og Argenting i VM i Mexico for Peter Shilton sin del eller Europacupfinalen mot Hamburg i 1980 for Viv Anderson sin del, og det er et godt utgangspunkt, men deretter blander forfatteren fiksjon og virkelighet om en annen. For min del hadde jeg nok foretrukket en mer journalistisk vinkling der med holdt seg til historisk riktige presentasjoner av spillerne. Nå ble jeg hele tiden sittende å lure på hva som var fakta og hva som var fiksjon, det ble et forstyrrende element og jeg klarte dermed heller aldri å leve meg skikkelig inn i boka.
Avslutningsvis gir forfatteren oss en Epilog hvor han kortfattet gir en oppsummering av de enkelte spillernes karrierer og hva de har gjort etter at «historiene» i selve presentasjonene tok slutt. Her er man igjen tilbake til rene fakta og for en fotballnerd som meg hadde jeg stor glede av denne biten. For min del står altså prologen og epilogen igjen som høydepunktene, de både inspirerte og informerte, mens selve hoveddelen ikke helt treffer meg og min smak.
Kjetil Hågenvik
 

Legg igjen en kommentar