Nottingham Forest spiller 22/23-sesongen i Premier League – slik ble opprykket sikret

Nottingham Forest spillere feirer opprykket til Premier League etter 1-0 seieren over Huddersfield Town på Wembley Stadium i London. Foto: MI News & Sport/Alamy Stock Photo

Med en drøy uke igjen til terminlisten for den kommende 2022/23-sesongen publiseres den 16. juni, kan det være på sin plass å se litt tilbake på hvordan Forest sikret opprykket til Premier League i jubelsesongen 2021/2022. Søndag 29. mai 2022 vil for alltid være en historisk dag for Forest-supportere. Dette var dagen hvor opprykket til Premier League ble sikret med 1-0 seier i den viktige play-off finalen på Wembley. Et selvmål av Huddersfield’s Levi Colwill ble kampens eneste scoring etter 43 minutter. Til tross for litt hjelp av en Huddersfield-spiller og en kamp som spillemessig ikke var av de bedre, ble dette raskt en søndag ettermiddag i gledesrus. Det som betydde noe denne dagen var at Nottingham Forest var klar for Premier League etter 23 års ventetid!

2021/22-sesongen kunne fort blitt en sesong vi helst ville glemme så raskt som mulig. Likevel fikk vi en god start på sesongens første ligakamp borte mot Coventry, da Lyle Taylor sendte Forest i ledelsen ti minutter før pause. Dessverre holdt ikke dette helt inn da Coventry utlignet ni minutter før full tid, før de med en scoring seks minutter på overtid påførte Forest et tap i åpningskampen.

Tapet mot Coventry ble begynnelsen på en rekke av kamper med svake resultater i startfasen av sesongen. På de seks neste seriematchene ble det kun et poeng, med 5 tap og en uavgjort (1-1 borte mot Derby County). I tillegg røk Forest ut av ligacupen i 2. runde etter 0-4 hjemme mot Wolves (etter å ha beseiret Bradford City med 2-1 i 1. runde) i denne perioden. Med 15 % av sesongen unnagjort var Chris Houghton ferdig som manager 16. september 2021.

Steven Reid fikk oppgaven med å lede Forest i ligakampen borte mot Huddersfield to dager senere. Denne oppgaven tok den midlertidige manageren på strak arm, da Forest vant 2-0 og sikret seg sin første ligaseier for sesongen.

21. september 2021 ble Steve Cooper klar som ny Nottingham Forest manager etter to år i Swansea City, hvor han blant annet ledet waliserne til en play-off finale sesongen i forveien.

Steve Cooper sin første kamp som Forest manager den 25. september mot Millwall på City Ground endte med 1-1 og uavgjort. Matt Smith ga gjestene fra London ledelsen etter drøye halvtimen, før Max Lowe utlignet for Forest sju minutter etter pause. Etter dette hadde Forest fire strake seiere på rad: 3-1 mot Barnsley (borte), 3-0 mot Birmingham City (borte), 2-1 mot Blackpool (hjemme) og 2-1 mot Bristol City (borte).

Det første tapet under Steve Cooper i sjefsstolen kom i hans sjette kamp, da man kom ned på jorden med et stygt 0-4 tap hjemme mot Fulham. Forest var bare et mål bak halvveis i kampen, men tre Fulham-mål på en kort periode i andre omgang på under ti minutter ødela for skogvokterne.

Forest slo kraftig tilbake etter leksjonen fra Fulham og på de neste 9 kampene tapte ikke Forest en eneste kamp, og de vant 4 av dem og spilte 5 uavgjort. To av kampene som ble vunnet var tremålsseirer, og inkluderte 3-0 over Preston (hjemme) og 4-1 over Swansea (borte).

Det ble en skuffende romjul med to tap av to mulige som følge av 0-2 tapet borte mot Middlesbrough 2. juledag og 0-1 hjemme mot Huddersfield den 30. desember.

Nottingham Forest fikk en flying start på 2022 etter å ha beseiret Arsenal med 1-0 i 3. runde av den engelske FA-cupen. Lewis Grabban ble matchvinner med kampens eneste scoring sju minutter før slutt.

FA-cup seieren ble fulgt opp med tre strake ligaseiere i form av, 1-0 mot Millwall (borte), 2-1 mot Derby County (borte) og 3-0 mot Barnsley (hjemme).

I siste seriekamp i januar tapte Forest 1-2 borte mot Cardiff City, før en ny flott triumf i FA-cupen ble sikret med 4-1 seier over Leicester City. Deretter ble det 2-0 seier mot Blackburn på Ewood Park i The Championship tidlig i februar. Herfra og frem til 0-1 tapet mot Luton Town i midten av april ble det kun et tap for Forest (i FA-cup kvartfinalen mot Liverpool), men ingen i ligaen.

Forest overbeviste mot West Bromwich 2. påskedag og vant 4-0, og bygde på dette med tre nye seiere mot Peterborough (b), Fulham (b) og Swansea (h). Swansea-kampen var spesielt overbevisende og Forest vant 5-1 etter tre scoringer av Sam Surridge.

Håpet om direkte opprykk ble knust i toppkampen mot Bournemouth på Englands sørkyst. Det var lenge målløst og da man håpet på en Forest scoring mot slutten, var det Kieffer Moore som sikret Bournemouth den andre direkte opprykksplassen med matchens eneste scoringer sju minutter før full tid. Dermed ble 1-1 kampen borte mot Hull City i siste ordinære serierunde kun en transportetappe frem mot de avgjørende play-off kampene.

I den første av to semifinaler i play-off spillet mot Sheffield United sikret Forest seg et glimrende utgangspunkt med 2-1 seier på Bramall Lane. Jack Colback og Brennan Johnson la grunnlaget med sine scoringer, før Sander Berge skapte spenning foran returkampen med sin scoring for Sheffield Utd på overtid.

I returkampen på City Ground lå alt til rette for en festaften på selveste 17. mai. En festaften skulle det også bli, men med i overkant mye spenning underveis. Etter at Brennan Johnson hadde gitt Forest 1-0 etter 19 minutter (og 3-1 sammenlagt) var et langt steg mot play-off finalen tatt. Likevel skulle scoringer av Morgan Gibbs-White to minutter etter pause og av John Fleck kvarteret før slutt på ordinær tid snu kampen. Sheffield United ledet nå oppgjøret på City Ground og det stod sammenlagt 3-3. Da kampen skred frem og det ikke kom nye scoringer det siste kvarteret av de første 90 og heller ikke etter 120 spilte minutter, måtte finaleplassen avgjøres på mest dramatiske måte i form av en straffesparkkonkurranse. Her var Forest som de fleste husker mest effektive og vant 3-2. Dermed var Forest klar for play-off finale på Wembley.

I selve play-off finalen den siste søndagen i mai greide som kjent Forest å gjøre jobben med 1-0 seieren over Huddersfield, slik at opprykket til Premier League ble en realitet. En dag hvor alle Forest supportere vil huske hvor de var, enten det var på Wembley, på puben, i egen stue eller hvor det måtte være.

Her følger litt fakta om hvilke spillere som var med på å prege 21/22-sesongen:

Toppscorer i den ordinære ligasesongen for Nottingham Forest i 21/22 ble Brennan Johnson med sine 16 scoringer (19 totalt i liga- og cup). Lewis Grabban fulgte på 2. plass med 12 ligamål, foran Ryan Yates med 9 mål og Sam Surridge med 7 mål.

Flest ligakamper hadde Brennan Johnson som var på banen i samtlige 46 ligakamper (den eneste av samtlige). I tillegg spilte han alle tre play-off kampene pluss 4 FA-cup kamper, og fikk et totalt antall på 53 kamper. Bak Johnson med sine 46 ligakamper fulgte Scott McKenna med 45 kamper, foran Ryan Yates (43) og Philip Zinckernagel (42).

I følge Transfermarkt spilte Scott McKenna flest antall spillemiutter i den ordinære ligasesongen med 3 989 minutter foran Brennan Johnson med 3 906 minutter. Tar vi med play-off og cupkamper topper Brennan Johnson med 4 564 spilleminutter, mens Scott McKenna har 4 559 spilleminutter.