From bitch to bull Football Manager style – Hvordan går dette?

Av: Kjetil Waskaas

Etter 23 år i divisjonssystemets bakgård er vi endelig tilbake i Premier League og skal spille ball med de store. Vi har vært i noen dype daler i Yeovil, fått bank i Oldham og misset gang etter gang i jakten på den øverste ligaen. Endelig var det vår tur til å lykkes, men hvordan vil dette gå med 22 nye spillere inn og en eier som har gått bananas med lommeboka?
 
21/22 sesongen var for de som har holdt med Forest lenge en drøm. Vi har med tiden på en måte akseptert at vi er der vi er og at det typisk nok aldri går vår veg når en viktig kamp skal spilles. Stemning etter opprykket har vært euforisk helt siden mai og tidenes galskap av et overgangsvindu er nå lukket. Vi har fått inn 22 nye spillere og de eneste som er igjen på dette laget som spilte oss opp i Premie League og var fast på laget er Johnson, Cook, Mckenna, Worrall og Yates. Vi har fylt på med veletablerte spillere i alle ledd og noen nye «stjerner» ingen av oss sikkert hadde hørt om før de dukket opp i den fineste drakten.

Hvordan skal vi nå få alle disse spillerne til å fungere som et lag? Det er ingen tvil om at vi har handlet kvalitet og at vi på papiret stiller like sterkt som hvem som helst av de andre klubbene utenfor topp 6. Siden vi har hentet en ny spiller omtrent hver 4 dag her så var det vanskelig å vurdere hvor vi står i oppkjøringen der vi møtte ymse motstand.

Sesongstart i august
Første kamp borte mot Newcastle ble akkurat så vrien som fryktet. Vi hadde dessverre ikke mye å stille opp med og endte med å forsvare oss i 90 minutter og tapte ganske så fortjent 2-0. 14 august var det duket for første hjemmekamp mot West Ham og stemningen på City Ground er på topp. Her tar vi vår første seier i Premier League og det er en seier som der vi faktisk er griseheldige. 2 skudd i tverrligger og ned på streken, i tillegg til at vi blir reddet av VAR rett før pause når Antonio meier ned Mangala før de scorer og Henderson redder straffe etter en hands av Mckenna. Awoniyi scorer vårt ene mål og 3 poeng er et faktum.

Neste kamp er en borte mot Everton som endte forrige sesong ved nesten å rykke ned. Her tar vi med oss et poeng etter et fint mål av Johnson, men igjen amatøraktig forsvarsspill på slutten lar målvakt Pickford leverer assist til Gray som scorer til 1-1. 3 kamper, 4 poeng, en helt ok start.

Neste kamp er Ligacup mot Grimsby der vi hviler våre beste menn og vi stiller med en del nye spillere. Vi vinner 3-0 etter flotte mål av Surridge (2) og Yates. Freuler dominerer på midten og det hele ser meget bra ut.

29 august er det hjemmekamp mot Tottenham. Endelig skal jeg få oppleve Premier League på City Ground live. For en herlig stemning det er denne dagen, men igjen så har vi et forferdelig naivt forsvarsspill og dårlig evne til å sette våre egne sjanser. 1-0 til Tottenham tidlig i første omgang etter at Cook selger seg og Kane sentrer ballen i mål fra 18 meter mens Henderson står og slår ut med armene. I 2 omgang fortsetter mye av det samme, vi skaper noen halvsjanser mens Tottenham er effektive. Cook leker håndballspiller i feltet og er heldig som ikke blir utvist også. Nok en gang redder Henderson straffe. Vi presser for utligning, men isteden får Kane stå helt alene på bakre stolpe og kan enkelt heade ballen i mål. Kampen oppsummeres på overtid da Worrall sender ballen på rad 18 fra 10 meter.  Vi taper 2-0 i en kamp vi skaper endel, men blir straffet hardt for enkle markeringsfeil bakover.

Vår første midtuke kamp i serien er mot overmakten Man City. En kamp alle forventer vi taper, og det er vel ikke annet å si enn at vi blir rundspilt fra start til mål og Erling Braut Håland putter hattrick. Vi taper 6-0 og er vel heldige som ikke taper mer. Denne kampen er bare å glemme, her får de fleste stryk.

September – Kampene mot nyopprykkede lag
Første kamp i september er hjemme mot Bournemouth. En kamp vi bør vinne for å være med i starten og det starter meget bra. Koyate` scorer på corner og Johnson putter en straffe etter hands. Oppskriftsmessig 2-0 til pause, men etter pause skal det snu. Først 2-1 på et langskudd av Billing, så 2-2 av Solanke der markeringene uteblir og duellen tapes i egen boks. Så ender vi å tape 3-2 når Mckenna sitt tilbakespill på slutten er løst der han bare kan putte den til innkast. Jeg tror de fleste Forest supportere hadde en vondt helg etter dette og var langt nede, hvordan kan vi tape denne kampen og fullstendig gå opp i liminga i 2 omgang. Hvorfor gjør ikke Cooper bytter eller endringer når målene renner inn bakover? Her synes jeg både laget og trener må gå i seg selv for er dette nivået vi skal ligge på så nærmer vi oss Derby rekorden for laveste poeng sum i PL.
Kampen mot Leeds blir utsatt pga av Dronningens dødsfall.

Neste kamp blir derfor nye fredags kamp mot Fulham som også rykket opp. En helt ok første omgang der vi tar ledelse på corner med mål for Awoniyi. Etter pause blir det nok en gang reprise av Bournemouth. Vi slipper inn 3 mål i løpet av 6 minutter og selv om vi reduserer en gang ved O`Brien så har vi igjen kollapset fullstendig etter å ha tatt ledelsen.

Stor risiko for Marinakis
I skrivende øyeblikk er det landslagspause. Det gir Cooper tid til få skikk på dette laget selv om vi har mange på landslagsoppdrag. Mest sjokkert er jeg på nivået i forsvar og på midten. Trege midtstoppere som blir fraløpt, markeringssvikt, en midtbane som ikke henger sammen og en angrepstrio som ikke utretter stort annet enn å miste ballen i farlige områder. Det har vært mye rotasjon av spillere på midten og bak, mens vi stort sett har kjørt Lingard, Johnson og Morgan Gibbs-White på topp med noen innslag av Awoniyi. Nå har vi vært uheldig med skader på Mangala og Niakhate` men de som har kommet inn har ikke levert. Forhåpentligvis er disse 2 tilbake til kampen mot Leicester i oktober. Det har vært en dårlig start og fortsetter vi med å lekke som en sil bakover, miste ballen på midten og ikke score på de sjansene vi får så ser dette virkelig mørkt ut. Da ser jeg også litt mørkt på fremtiden til Cooper når Marinakis har brukt 160 millioner £ på et nytt lag og ikke tenker å spille Championship i 2023. Han kan fort bli triggerhappy om vi går på nye smeller mot lag som bør over overkommelige og ta poeng fra.

Jeg håper Cooper greier å sette sammen et lag som fungerer sammen over tid og at de som får sjansen når de byttes inn faktisk benytter den. Årets skuffelse så langt er Lingard som ikke ser ut som han har lyst å spille VM, mens jeg trekker frem Henderson vært meget god på den positive siden.

Tung høst eller snur vi dette?
Det kan bli en tung høst dette og jeg frykter jo at dette prosjektet allerede er i ferd med å gå litt i oppløsning allerede. Har man gapt over for mye ved å kjøpe et helt lag med nye spillere eller er det mulig å redde sesongen med gode trener ferdigheter og team spirit? Etter 7 kamper ser det hvert fall ikke bra ut, men vi er jo vant til at det går dritt så kanskje Cooper har noen skills som får oss ut av knipa og opp på trygg plass i løpet av sesongen. Vi lever vel alle i håpet, COYR!

Legg igjen en kommentar