Forest Labyrinten 2023

I påsken ble Forest Labyrinten gjennomført. Fra skjærtorsdag til 2. påskedag ble det gitt ut en tekstoppgave hver dag, til sammen fem oppgaver. Tekstoppgavene inneholder ledertråder som kan være en spiller, trener eller hendelse. Hver dag skal du frem til et sted som er da svaret på den dagens oppgave. Det handler naturligvis om fotball der den røde tråden er Nottingham Forest.

Det var over 60 som sendte inn svar, men kun 6 som hadde riktig på alle fem oppgavene. Det var Andreas Ristesund, Tom Flaten, Frode Skogli, Marius Haugland og Emil Vatna. Imponerende!

Det ble trukket ut en vinner blant de 6 som ble vinner av en Forest retro bortedrakt 1992-93 sesongen. Bildet av drakten ser du her:

Vinneren ble trukket ut blant de seks som hadde alle riktig. Jeg lagde en liste i tilfeldig rekkefølge og ba min bror Helge om å rulle en terning og sende meg et bilde av den. Terningen trillet fire og vinner av drakt ble Tom Flaten. Gratulerer!!!

Under vises hver oppgave, sammen med det svaret som vi var ute etter og noen kommentarer om hver oppgave.

Dag 1 – Skjærtorsdag

Årets Forest Labyrint starter selvfølgelig på City Ground. Det er dagen i dag, torsdag 6 april, Forest har nylig spilt en skuffende bortekamp mot Leeds og lader nå opp til møtet mot Aston Villa på lørdag. Du tusler langs elven Trent og forbi Boat Club der Joan pleier å ta imot alle de skandinaviske supporterne som skal hente billetter. Selv om det er vårlig i lufta, kommer det en kald gufs fra elven. Du går bort til den flislagte veggen, anniversary wall og finner mange kjente navn på de steinene der. Du finner også steinen til Ketil Kristiansen, den tidligere lederen i supporterklubben som trist gikk bort i 2004. Mens du står og ser på steinen, kommer det en mann bort til deg og peker på steinen. «Jeg spilte i klubben da, når Ketil gikk bort», sier han på engelsk. Du kikker på han og ser at det er David Johnson, den tidligere Forest spilleren og far til Brennan Johnson som er i Forest nå. Tydelig at han kjente Ketil. David forteller at han skal gi deg hintet for å komme videre til neste steg i labyrinten. Han forteller at spilleren som skal hjelpe deg videre har en utrolig rekord. «Han spilte i Forest etter meg, og har gjort noe som jeg også har gjort i Forest, men ikke Brennan, hvertfall foreløpig». Han forteller videre at denne spilleren har gjort dette i alle de fire øverste divisjonene i England, samt FA-cupen, ligacupen og for sitt landslag. Denne spilleren har spilt for flere klubber, både i England og i utlandet. Det neste steget i labyrinten er hjemmebanen til den siste klubben han spilte for i England. Til hvilken hjemmebane skal vi til?

Svar: Bloomfield Road

Første oppgave handler om å sette en stemning og gi en hyllest til vår tidligere leder i supporterklubben, Ketil Kristiansen. Oppgaven skal også sette sette en standard på hvordan finne frem, der man må egentlig google seg til svaret på oppgaven. Temaet var da hattrick, der far David Johnson har foreløpig klart noe sønnen Brennan ikke har klart i Nottingham. Robert Earnshaw er ellers den spilleren som har skåret hattrick i alle fire øverste divisjonene i England, samt FA-Cupen, ligacupen og for Wales. Han hadde et utlån til Blackpool i 2014 der han spilte en kamp.

Dag 2 – Langfredag

I denne byen som labyrinten har tatt deg til, kjenner du også en kald gufs, men denne gangen fra havet. Vel fremme ved stadion til denne klubben, ser du en statue av en tidligere spiller. Han smiler og har en ball under foten. Noen har også lagt et oransje skjerf rundt halsen hans. I det du skal til å se hvem denne spilleren er, hører du noen rope på deg. En mann vinker og ber deg komme bort til seg. Som Forest supporter kjenner du han igjen. Det er Nathan Tyson, som du husker hadde en herlig feiring etter en seier mot Derby. Du var ikke klar over at han hadde spilt for denne klubben. Han sier at han ikke spiller her nå, men har spilt her tidligere, noen år etter at de rykket ned fra Premier League. Du blir med inn i lokalene til klubben, som ikke har veldig Premier League over seg lenger. Nathan stopper foran en dør og forteller at jeg skal nå møte en tidligere spiller som vil gi meg ledetrådene til min neste destinasjon. Jeg åpner døren og møter en høyreist kar med en stor nese. Du merker at det er noe kjent med denne karen, som du vil tippe er midt i 50-årene. Han forteller at han er i byen for å konkurrere i selskapsdans, men at han måtte trekke seg på grunn av en skade. Han forteller videre at han er av en sjelden rase, som er temaet for dagens labyrint. «Som Forest supporter regner jeg med at du kjenner til Bob McKinley. Jeg slår han med 58 kamper», sier mannen og smiler. Forvirret må jeg innrømme at det var et navn jeg ikke kjenner godt til. «For å finne den som slår oss alle, må du ut av England». Han gir meg en konvolutt som jeg åpner og tar ut tre lapper. På den første er det et bilde av en blå drakt, på den andre lappen står tallet 1013, og på den siste er det et bilde av et flagg med rødt kors med en hvit stjerne i midten. Inne i stjerna er det en rød hånd og over stjerna er det en krone. Til hvilken klubb går ferden videre?

Svar: Linfield FC

Temaet i denne oppgaven var one-man-club spillere. Nathan Tyson var ingen slik men han har spilt i Blackpool og var derfor et ekstra hint til svaret i forrige oppgave. Spilleren med 1013 kamper for klubben var Noel Bailie. Flagget var det nord-irske. Spilleren med stor nese var Tony Adams som har deltatt i Englands versjon av Skal vi danse.

Dag 3 – påskeaften

Selv om det er en internasjonal flyplass her, så ankommer du byen med ferge. På havna kjenner du også her en kald gufs, og begynner å tro at det kanskje er noe med labyrinten. Du tar en taxi til den sørlige delen av byen til hjemmebanen til den mest suksessrike klubben i byen. Du legger merke til den fargerike lekeplassen mellom stadion og treningsbanen, da mobiltelefonen din ringer. Han som er på andre siden av linjen presenterer seg som Neil Lennon. Han forteller at han gjerne ville møte deg, men han våger ikke å vise seg der. Selv om det er roligere tider nå enn det det har vært tidligere, så er det fortsatt en rivalisering som har dype røtter med snev av både religion og politikk. Lennon som har vært innom Forest mot slutten av sin spillerkarriere sier at drakter inspirert av andre er tema for dagens labyrint. Du tenker med en gang på Arsenal sine røde drakter som ble gitt som en gave fra Nottingham. Men det er ikke denne historien Lennon forteller. Han forteller om et lokaloppgjør helt tilbake i 1906 i Buenos Aires der to lag hadde samme drakter. De ble enige å spille kampen med bortedrakter og at den klubben som vant oppgjøret fikk beholde sine farger på sine hjemmedrakter. Laget som tapte måtte derfor finne nye farger. De bestemte seg for at de skulle ha fargene til flagget til det neste skipet som ankom havnen. Det viste seg å være et svensk skip og lagets blå og gule farger ble født. Lite visste de da at disse fargene skulle bli ikoniske for klubben og klubben skulle bli en av landets mest suksessrike. Den andre klubben ble ikke like suksessfull, da det er lite historie å spore opp. Men likevel er det denne klubben som skal lede deg til din neste destinasjon. For med et noe forvirrende navn til en sør-amerikansk klubb, er det draktfargene som ble brukt av denne klubben som skal lede deg videre. Ditt neste mål er hjemmebanen til denne klubben som angivelig skal ha vært inspirasjon for disse draktfargene. Til hvilken hjemmebane reiser du til?

Svar: Meadow Lane

Også i denne oppgaven møter du en tidligere Forest-spiller som er med å gir deg et hint på svaret til forrige oppgave. Temaet der drakter fra Nottingham har inspirert andre, fører oss til en ganske utrolig historie som det ikke kan fastslå om er sann eller ikke. Uansett Notts Countys svarte og hvite drakter var mest sannsynlig inspirasjon til draktene til laget Nottingham de Almagro i Buenos Aires og kan derfor ha vært med å påvirke draktvalget til en av de meste kjente klubbene i Sør-America, Boca Juniors. Du kan lese om denne historien her.

Dag 4 – Første påskedag

Du sitter i en taxi på vei fra togstasjonen på vei til denne hjemmebanen som var målet i forrige oppgave. I det du svinger inn til stadion til klubben, vinker en mann til deg. Han ber om å hoppe inn i taxien, noe du sier ja til. Mannen introduserer seg som Danny Fox, tidligere Forest spiller. Jeg kjente han ikke igjen med en gang ettersom han er uten skjegg i dag. Han ber taxisjåføren kjøre tilbake til togstasjonen der jeg nettopp kom fra. Heldigvis er den ikke langt unna. Men det gir også Danny mindre tid til å forklare hvor jeg skal videre. Han gir meg kun en konvolutt og en togbillett. Togbilletten er først til Manchester for å så bytte til Transpennine Express videre. Det står ikke hvor jeg skal av, så jeg regner med det er det som er dagens oppgave. Fremme ved togstasjonen ber Danny om å kjappe meg ettersom toget mitt går straks. Jeg fikk dessverre ikke mye tid til å prate med han. Da skulle jeg ha sagt til han at det å bleke skjegget sitt, det blir ikke fint. I det jeg setter meg på toget, åpner jeg opp konvolutten jeg fikk av Danny og igjen er det tre lapper som skal gi meg mine hint. Den første er igjen en blå drakt. Den andre lappen er det bilde av en rev og på den siste er står det skrevet bokstavene G O A L. I hvilken by hopper du av toget?

Svar: Carlisle.

Her øker jeg vanskelighetsgraden og legger til nok en Forest spiller, men denne gangen for å skape forvirring. Danny Fox har ikke spilt for Carlisle som er svaret i denne oppgaven. Han er kun med for navnet sin del. Det første hintet som skal lede deg i riktig retning er togselskapet Transpennine Express. Den kjører ikke til Leicester som mange har svart. Fotballaget Carlisle har en maskot som heter OLGA, anagram for GOAL. Og Olga er en rev.

Dag 5 – Andre påskedag

Du hopper ut av togstasjonen og kikker deg nysgjerrig rundt. I virvaret av mennesker på togstasjonen, kommer to karer bort til deg. Karene er ikke noen hvem som helst. Det er Rafik Djebbour og Djamel Abdoun, som du husker hadde korte karrierer i Forest og som kanskje ikke brakte så mye suksess for noen parter. De hilser og vil at du blir med bort på parkeringsplassen. Rafik som hadde kallenavnet «the terrorist» viser seg å leve opp til dette kallenavnet sitt, når han vil at du skal ta på deg en svart hette over hodet. Du kjenner pulsen slå og blir usikker om dette har noe med Forest labyrinten å gjøre. Akkurat før du setter på hetta rekker du å se en flott mørkeblå sportsbil foran deg. Djamel sier på sin gebrokne engelsk at dette er en Ferrari 488 GTB. Døren på passasjersiden åpner seg og karene leder deg inn i passasjersetet. Før døren lukkes sier Rafik at det er sjåføren ved siden av deg som skal ta deg med til det endelige målet for labyrinten. Døren lukkes og bilen brummer når den kjører ut av parkeringsplassen. Du kjenner en intens spenning og merker at du er så nære slutten av labyrinten. Mannen ved siden av deg har en tydelig Londonaksent og sier «Hvis jeg ikke gjør som svogeren min, er vi fremme om en time». Det høres en kraftig lyd av motoren når den akselererer og noe sier meg at denne reisen normalt tar lenger tid med en vanlig bil. Når vi kommer ut på motorveien gir mannen ved siden av meg sitt siste hint; «Jeg fikk kun to kamper på denne banen vi skal til, begge gangene ble jeg byttet inn på overtid». 

Svar: Fir Park (Motherwell).

Siste oppgave skulle også være den vanskeligste. Her la jeg inn de to tidligere Forest-spillerne Djebbour og Abdoun som skulle “bortføre” deg. Spilleren i bilen er Lewis Grabban og med god googling ville du finne ut at bilen hans, altså en Ferrari 488 GTB, ble krasjet av svogeren (brother-in-law) hans. Vanlig kjøretid fra Carlisle til Motherwell tar 1 time og 25 minutter, men tar kanskje raskere tid med en Ferrari. Du måtte altså finne ut at spilleren ved siden av deg var Grabban som fikk 5 kamper for Motherwell høsten 2007, men kun to av kampene på hjemmebane og da byttet inn på overtid.

Legg igjen en kommentar